Ir al contenido principal

RetratistesDins dels amples camps de la Fotografia professional, el galerista (uns altres els prefereixen anomenar fotògrafs d'estudi i altres fotògrafs de retrat) eren un ofici en si mateixos. Els seus locals oferien un carregat aire de misteri. Un rebedor, moltes vegades amb una petita taula de centre envoltada de cadires o butaques d'estil clàssic. En un racó, un diminut tauler mostrador. Cortinatges que amagaven una porta d'accés a un plató no massa gran presidit per la monumental càmera de banc òptic instal·lada en un espectacular suport mòbil i amb el seu drap negre penjant com a símbol de la màgia fotogràfica. Al fons, estratègicament situats sobre una catifa oriental, podíem veure una cadira victoriana o un modest tamboret sobre els que posarien els elegants clients enfront de fons decorats amb múltiples paisatges romàntics. La seva tècnica fotogràfica estava basada majoritàriament al voltant d'aquestes càmeres de plaques, encara que amb l'esdevenir dels anys van acceptar els rotllos de formats mitjans (120/220) Establiments que no volien perdre el seu aire de segle XIX i els aparadors del qual tractaven de conservar un equilibri entre l'abundància sense excés i la mostra suficient de les diferents possibilitats; des d'una simple foto de carnet fins a la fotografia de gran grandària d'un grup familiar. Eran aparadors que no canviaven les seves fotos amb la periodicitat amb que es canvien avui dia. La meva foto de carnet feta en un d'aquests establiments de la meva ciutat va estar en el seu aparador des de 1958 fins a 1976.I francament no crec que fos per la meva esplendorosa bellesa. Però era un ofici noble que va tenir des d'estels lluminosos com Yosuf Karsh i alguns més versàtils (estudi i no estudi) com Irving Penn, Avedon, Newton etc. fins als modests fotògrafs retratistes locals de qualsevol ciutat. Varen formar part d'un camp fotogràfic al que les noves tecnologies ja li ha posat tanques.
Comentarios

Entradas populares de este blog

Razones

Solo son algunas razones por las que una mayoría de catalanes quieren autodeterminar su futuro y el de sus hijos. No me gusta la palabra independencia porque no explica demasiado bien de lo que se trata. No dependemos como para dejar de depender. Simplemente nos gustaría seguir nuestro propio camino.
El resto de las razones, ya no son tan cerebrales. Son mas emocionales. Razones como que miles de personas han dejado la vida por esa autodeterminación en este tiempo histórico desde que un anterior borbón, también Felipe, nos tomó "en propiedad"
Razones como que amamos nuestra cultura y que durante esos siglos no se nos ha permitido desarrollarla al punto de, durante épocas, se ha prohibido el uso de nuestra lengua. Al punto de que ministros indecentes han tenido el descaro de declarar que había que "españolizar" a los niños catalanes. Y hay un montón de razones mas. Hemos tratado de explicarlas hasta la saciedad y no solo se nos ha ninguneado sino que además se ha h…

Objectes fràgils

Durant molts decennis el llibre va ser la manera més influent d'ordenar (i comunament de reduir) fotografies, garantint així la seva longevitat, si no la seva immortalitat i un públic més ampli. Les fotografies són objectes fràgils que es trenquen o perden amb facilitat...

Això, escrit per Susang Sontag, en el seu assaig "Sobre la Fotografia" el 1977 avui ja és més que qüestionable. Avui en dia, les fotografies es propaguen i reprodueixen en funció d'un interès que ja no està preestablert per ningú. Ni pels mitjans, ni per les jerarquies de valors. La seva reproducció i propagació no té control i només depèn de la voluntat d'aquest nou ens que anomenem xarxes i que és com un sistema neuronal a nivell planetari.
I en aquest sentit i per molt que els pesi a alguns, estan destinades a ser com les paraules -cosa de domini públic- lliures de drets, excepte aquelles que  l'autor vol elevar a indeterminats altars en les esglésies del Copyright aconseguint la seva …

Flickrock

Si estas leyendo este blog, posiblemente seas un aficionado a la Fotografía.
Y como tal aficionado posiblemente seas usuario de Flickr. Ya sabes, esa pionera red donde millones de personas depositan sus fotografías y también se relacionan entre ellos, creando grupos, comentándose sus trabajos y otras interacciones.

Entre esos millones de usuarios, algunos necesitan tener la posibilidad de mostrar sus fotos de un modo más parecido a un portfolio de fotógrafo.
Pues bien, si eres un flickero y además quieres mostrar tus fotos, perfectamente clasificadas y sin distracciones, estás de enhorabuena porque hay un servicio de terceros que te ofrece esta posibilidad sin que tengas que hacer absolutamente nada: ni registros, ni pagos, ni suscripciones... nada!

Se llama "Flickrock"
Una iniciativa que utiliza la API de Flickr y que te ofrece un portfolio realmente elegante.
Te interesa?

Pues, simplemente escribe en tu navegador "http://flickrock.com/tunombredeusuarioflickr"
Eso…